Sunday, May 10, 2015

Mersin İdman Yurdu Analizi


Bu sezon geçen haftaya kadar sol beklerin hücum performansına bakarsak, hücumda aşırı aktif bir Vederson göreceğiz. 

AccCR: İsabetli orta demek. Caner'den sonra en çok isabetli orta kesen sol bek Vederson. 
İnAccCR: İsabetsiz orta demek. Caner ve Eren Albayrak'tan sonra en çok isabetsiz orta kesen de o (bu çok denediğini gösteriyor)
KeyPass: Şut öncesi pas demek. Caner'den sonra en çok onun pasları şuta dönüştürülmüş. 
SucDrib: Başarılı dripling demek. Bu sadece 8, yani artık yavaşladığını biliyor ve dripling denemiyor topu alıp hemen oyun kuruyor.
AccLB: İsabetli uzun pas. Bu çok önemli bence Vederson bu konuda ligin lideri. 129 isabetli uzun top atmış. 
İnAccLB: İsabetsiz uzun pas. Bunda da Vederson lider çünkü çok deniyor. 
AccSP: İsabetli kısa pas. Yine Vederson ligin lideri. Takımının sol bekten oyun kuran oyuncusu adeta. 
İnAccSP: İsabetsiz kısa pas. Burada Vederson en çok topla buluşan olmasına rağmen bir çok oyuncudan daha isabetli pas attığı için geride kalmıyor çünkü ayağı oldukça düzgün.

Bu istatistikler gösteriyor ki, Vederson sürekli topla buluşuyor, sürekli oyun kuruyor ve genelde ileri uzun vuruyor. 

Şimdi şöyle bir düzenleri var

-------------------------------Muammer

Güven/Serkan-------Servet-------Sadiku----------Vederson

--------------------------Murat-------Khalili

-------Pedriel---------------Oktay----------------Nakoulma

-------------------------------Wellinton

Normalde sağ bek Serkan Balcı oynuyor ama sakat sanırım son maçta 18'de yoktu ve Güven oynadı. Güven çok koşuyor, iştahlı ama dengesiz bir oyuncu hem top tekniği kötü hem de savunma becerileri... Rakibini yaka paça durduruyor çoğu zaman. Yani Yasin bol bol faul alabilir. 

Servet artık çok ağır, havadan iyi ama kontra yakalanırlarsa çok yetersiz. Sadiku daha dengeli bir oyuncu, ön liberodan bozma zaten.

Kaleci Muammer'i fazla izleyemedim. Nihat'ı kesti... 

Murat ve Khalili ikisi de çok koşan mücadele eden oyuncular. Khalili özellikle inanılmaz koşuyor! Dikkat edilmesi gereken kaliteli bir adam. Bir de bu ikiliye yine onlar gibi ileri geri koşan Oktay da ekleniyor. Murat ve Khalili... İkisi de pek yetenekli değiller. Top ayaklarındayken alan kapatırsak çok iyi pasörler değiller veya Khalili topu alıp adam geçecek bir oyuncu değil ama topsuz oyunda bayağı tehlikeli. Kenar ortalarda hemen ceza yayına geliyor ve dönen toplarda tehlikeli şutlar atıyor. Mersin kenarlardan gelmeyi çok seviyor o yüzden göbeği Melo'nun katılımıyla uzun toplarda iyi kapatmak lazım. Murat da bu sezon şut özelliğini geliştirmiş, eskiden o kadar etkili bir şutör değildi. Bu iki oyuncu da topsuz oyunda iyi ama top çevirmeleri gerektiğinde, topa basmaları gerektiğinde yetenek eksiği yaşıyorlar. Yani tempo arttığında, oyun kenarlara indiğinde Mersin fiziksel olarak özel oyunculara sahip. Oktay-Khalili-Murat çok koşuyor Nakoulma ve Welliton süratli fakat oyun dar alana sabitlenince tempo düşünce iyi top dolaştıramıyorlar ve uzun oynuyorlar. 

Pedriel 2. forvet olarak hava toplarını topluyor. Vederson ona çaprazlama 50-60 metrelik paslar atıyor ve o da etrafına indiriyor Oktay her yere girip çıkan iştahlı bir oyuncu olduğu için bu karambol topları iyi değerlendirebiliyor. Nakoulma ise patlamalı, süratli ve top taşıyabilen bir oyuncu. Karşısında oynayan bek pek çıkmasa daha iyi. Çok iyi uzuyor Nakoulma. 

Welliton da savunma arkası koşuları çok iyi yapıyor. Son vuruşları da iyi ama dar alanda o da etkisiz. Top tekniği de bir Brezilyalı olmasına rağmen o kadar harika değil. Yani dar alanda sıkıştığında topla çalımlarla etkili olacak bir oyuncu değil.

Hamle oyuncusu olarak da Futacs sürekli giriyor, çok iyi bir fiziği var ve pivot oyununda çok etkili. Gayet de hareketli. Skoru alamadıkları zaman giriyor ve uzun topu daha da arttırıyorlar. Pedriel'e ek olarak bir pivot daha girmiş oluyor. 

Bu teşhislere göre tedavi nasıl olmalı derseniz bence Mersin - Fenerbahçe Türkiye Kupası maçı en iyi örnek Mersin'i yenmek için. 

İki ana konu var uzun toplar ve hava hakimiyeti. 

Konya'nın yaptığı gibi uzun oynayacaklar ama bu oyuna daha uygun kadroları var. 

Fenerbahçe Mersin'i Mersin'de çok rahat geçmişti. Bıraktılar Mersin uzun toplar atsın. Geride beklediler ve bu uzun topları toplayıp hızlı hücuma çıktılar. Sow savunmanın ağırlığından faydalandı

Chedjou oynasa bence savunma dörtlüsü Semih - Chedjou - Hakan - Telles şeklinde oluşturulabilirdi. Chedjou da oynamadığı için hava toplarında kısa kalınabilir ve bu uzun toplara Melo görevlendirilmeli. Vederson'un uzun toplarına Melo çıkmalı ve Semih - Hakan ikilisi süpürmeli. 

Hamit oynayabilecek durumdaysa yine bence Hamit'i sağ bek Semih - Hakan - Telles şeklinde savunma dörtlüsü oluşturulabilir. Hamit de bu uzun toplarda boğuşabilecek, yer çok sağlam basan bir adam çünkü. Eğer Hamit de oynayamazsa bence sağbek Koray da olabilir. 

Bence Galatasaray önde basmamalı. Welliton Nakoulma ve Oktay kontralarda ve uzun toplarda çok kolay alan bulurlar ve ilk golü Galatasaray yerse çok kötü bir başlangıç olabilir. Önde basmamak ve geride beklemek gerektiğini düşünüyorum. Fenerbahçe tam olarak bunu yapmıştı. 

Yasin de bu gibi ataklarda hızlı ve becerikli bir oyuncu. Sağ ön taraf için Sabri düşünülebilir. Çok formda ve arzulu. Vederson'a sürekli yakın oynayıp onu bozup Mersin'in isabetli uzun toplar atmasına engel olabilir. 

Sabri bunu 55 dakika yorulana kadar yapsa kafi, sonrasında yorulmuş Mersin savunmasına karşı Bruma girebilir ve eğer skoru da Galatasaray almışsa bol bol boş alan bulup değerlendirebilir. Veya Sabri yerine Umut girip Vederson'u yine markaj altında tutmak ve +1 oyuncu daha uzamak da mantıklı olabilir (Konya'ya Umut'la bir kişi daha uzadı Galatasaray ve kornerde golü attıranlardan biri Umut olmuştu. Konya Galatasaray'a göre kısa kalmıştı. İlerleyen dakikalarda Futacs da gireceği için Galatasaray da kısa kalabilir

Ve tabii Burak'ı savunma arkasına kaçırmak çok makul. Galatasaray açık ara ligde en çok ara pasıyla şut atan takım. Bu biraz Burak etkisi sanırım.

Toparlarsak. Vederson'u bozmak, Mersin'in kontra ataklarına alan vermemek için geride beklemek, oyun temposunu düşük tutmak ve Burak - Yasin gibi oyuncularla hızlı ataklarla sonuca gitmek mantıklı görünüyor. En azından ilk devre böyle başlamak çok daha mantıklı (Eğer bu şekilde kazanma şansı yaratılabilirse hafta sonu için de daha dinlenmiş bir Galatasaray avantajı doğar)

Not: Galatasaray'da Chedjou ve Hamit'in olmayacak. Mersin'de ise Sadiku yok. Sadiku yerine oynayacak olan Efe Servet'e çok benzer bir oyuncu. Galatasaray için kontralarda daha iyi olur onun oynaması. 

11 comments:

  1. gelecek sezon için;
    MUSLERA
    DANY (KİRADAN DÖNÜP)-Chedjou-SEMİH-TELLES
    ORTASAHA (veli, lawal vb.)-MELO-SELÇUK
    BRUMA-ST (gignac, gomis vb.) -sneijder
    nasıl bir kadro sizce?

    ReplyDelete
  2. Kötü çünkü kanatlar işlevsiz. 4-2-3-1'in saha parselasyonu için en iyi diziliş olduğu konusunda HH'ye katılıyorum

    ReplyDelete
  3. Mersin Idman Yurdu'nun form durumu, uc gun arayla mac yapmaya uygun mu suzce?

    ReplyDelete
  4. cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim; daha önce tivitır ve medyaspordan bir kaç defa daha futbolla ilgili sorularım/görüşlerim olmuştu sizinle paylaşmak istediğim, ancak cevap alamamıştım; hatta inceden inceye de kızmıştım size :) tekrar teşekkür ederim.

    peki sizin bu dizilişte hangi oyuncuların nasıl kullanılebileceğine dair bir ilk onbir paylaşmanız mümkün müdür?

    ReplyDelete
  5. Manuel Calavera: Diğer Anadolu takımlarına göre daha zengin bir rotasyonları var.

    Umut Yasar Kelek: Estagfurullah bazen yoğunluk oluyor onlarca kişi aynı anda yazıyor ve her birine cevap vermek çok zaman alabiliyor. O zaman eşimle kapışıyoruz :)

    Hangi diziliş bahsettiğin 4-3-1-2 mi? Bence bu diziliş başlı başına Sneijder'i çok olumsuz etkiliyor

    ReplyDelete
  6. 34 yaşındayım; şurada sorularıma verdiğiniz cevaplar için çoçuklar gibi seviniyorum :) farkında değilmişim ama demek ki yazılarınızla saygının yanında sevgi de kazanmışsınız.

    haklısınız, bu sitem zaten yukarıda bahsettiğim düşünce ve hislerden kaynaklı sinan bey, ayrıca eşimden dolayı ben de fm2012deki 100yıllık külübüm QPR bıraktım :))

    Ben sizi benim için aceto balsemico ile başlayan ve sonrasında sporbloglarının fazlasıyla popüler olduğu dönemden ; yani extensor blogunuzdan beri sürekli takip ediyor ve yazılarınızı okuyorum. her okuduğumda da sizin gibi yazar arkadaşların sayısının artmasını fazlasıyla istiyorum.

    sorunuza gelince;
    2015-2016 sezonu için sizin 4-2-3-1 dizilişinizdeki hangi oyuncuları tercih edeceğinizi merak ediyorum (transfer dahil)?

    ReplyDelete
  7. Umut Yasar Kelek: Estagfurullah...

    --------------------Muslera

    Transfer----Transfer----Semih----Telles
    ---------------Selçuk-----Transfer
    Bruma------------Sneijder----------Yasin
    ----------------------Burak ve hepsinden önemlisi kaliteli alternatifler.

    ReplyDelete
  8. Aklın yolu bir, tespitlerin çoğu maç sırasında gerçekleşti. Oktay kaçırdığı golün benzerini kupadaki fener maçının başlarında da kaçırmıştı. Sonra iki golle fener rölantiye aldı. Biz ikinciyi bulamadık musleraya kaldık. Nakoulma sabri eşleşmesi bariz sonuçlar doğurdu çözümüde vardı ancak hamza hoca defans dörtlüsünde değişiklik yapma cesareti gösteremedi. Telles konusunda yapabileceği pek bir şey yok inşallah gençlerbirliği maçında hatasız oynar çünkü kalede musleramız yok. Yazılarınız ve tespitlerinizden dolayı tebrik ediyorum. Bir de sorum sizce seneye sabri kalmalı mı? Şener'e 1.5 verilip üstüne umut yektayı bedava göndermek mantıklı mı? Umut ve yekta cüzide olsa bonservisle gönderilebilir geliyor bana , veysel sarı gibi.

    ReplyDelete
  9. burak sadıkoğlu: Sabri ayrılmalı çünkü Sabri ayrılmazsa yedek kaldığında sorun olacağını düşünüyorum. Bahsettiğin transfer haberi de bana inandırıcı gelmedi

    ReplyDelete
  10. burak sadıkoğlu: Sabri ayrılmalı çünkü Sabri ayrılmazsa yedek kaldığında sorun olacağını düşünüyorum. Bahsettiğin transfer haberi de bana inandırıcı gelmedi

    ReplyDelete
  11. Cevap için teşekkür ederim. Piyasada sizin gibi futbolu bilen ve doğruları konuşanlara yer vermiyorlar.En azından Gs tv'de bir program dahilinde yorumlarınızı izlemeyi bekliyorum inşallah bir gün olur.

    ReplyDelete