Wednesday, May 20, 2015

Başakşehir - Fenerbahçe Preview

Başakşehir'i ligde farklı kılan savunmada çok disiplinli olması. Tüm takım topun arkasına geçiyor, şahane alan kapatıyorlar. Kanat oyuncuları beklerini yalnız bırakmıyor. Stoperler havadan çok iyiler ve Badji ile Mahmut da onların önünü çok iyi süpürebiliyor. Bu arada Badji iki haftadır sağ bek oynuyor ve Mahmut'un yanında da Rotman görev yapıyor.

Rakipleri cepheden pozisyon üretemiyor. Badji/Rotman ve Mahmut'u delip, Eupreanu-Yalçın arasından pozisyon bulmak neredeyse imkansız. Başakşehir rakiplerini sürekli kenarlara yönlendiriyor. Kenar ortalarda da Eupreano ve Yalçın zaten çok başarılı ve onlardan sekenleri de yine Mahmut ve Badji/Rotman süpürüyor.

Hatta bekler de önde basmıyor, çalım yememek ve rakibi sıfıra indirmemek için genelde bekliyorlar. Zira sıfıra inmeden yapılan bombeli ve uzak ortaları Yalçın ve Eupreanu çok daha kolay önleyebiliyor, sıfıra inip dışarı doğru kesilecek ortalar ise şüphesiz daha tehlikeli olacaktır. Uğur ve Ferhat'ın interception (pası kesme) ve tackle (top kapma) gibi defansif istatistiklerde düşük sayıda olma sebebi de bu. Rakibe veya boştaki topa atlamaktansa savunmada pozisyonlarını kaybetmemeyi yeğliyorlar. Bu maçta ise Ferhat cezalı ve yerine Alparslan oynayabilir.

Ferhat da Alparslan da (Her ikisini de Galatasaray'dan hatırlıyoruz) hava hakimiyeti kötü, kısa ve yumuşak bekler.  Karşılarında yere sağlam basan ve hava topu hakimiyeti güçlü bir Kuyt görürlerse zorlanabilirler. İsmail Kartal Kuyt'ı bir 'hedef kanat oyuncusu' olarak kullanırsa (Kasımpaşa'da Babel'in oynadığı gibi) ve uzun topları Kuyt'a atarsa, Kuyt bunları göğüsüyle yere indirip ileride oyun da kurabilir. Ayrıca soldan arka direğe doğru kesilecek ortalarda boy avantajını da kullanabilir.

Başakşehir hücuma çıkarken genelde kanat oyuncularını kullanıyor. Visca ve Doka topu ileri driplinglerle taşıyorlar. 2 haftadır formda olan 20 yaşındaki Ümit milli oyuncu Enver Cenk Şahin, Doka'yı kesti. Doka çok daha dayanıklı, savunma yardımı daha yüksek, git-gel yapabilen bir oyuncu iken Enver ise 3-4 kişinin arasından çalımlarla çıkabilecek bir yetenek ama oyun içi devamlılık konusunda sıkıntıları var.

Forvet arkasında Mossoro ama bence Başakşehir'in gelişimini devam ettirebilmesi için ondan daha iyisini bulması gerekli. En önde de Mehmet Batdal, Semih'i kesti.

Mehmet boyu uzun olmasına rağmen ikili mücadeleyi sevmeyen, yumuşak bir pivot. Fenerbahçe stoperleri ise tam tersi çok güçlü ve boğuşmayı seviyorlar. Topu kazanamasalar bile faul yapıp yine de hızlı hücumu engelliyorlar. Başakşehir'de Semih sırtı dönük top alıp, bek ile stoper arasına çok önemli servisler yapabilen ve Doka ile Visca'yı oynatabilen bir oyuncu ama bu stoperlerin Semih'e aman vermeyeceğini düşünüyorum.

Fenerbahçe'ye karşı pivot santrfor üzerinden hücum üretme çabaları Fenerbahçe'nin bu iki çok güçlü stoperi yüzünden pek tutmuyor. Sadece Erciyesspor maçında Vleminckx etkili olabildi ama o da çok güçlü ve boğuşmayı çok seven bir oyuncu. Onun dışında ligde bu ikiliyi zorlayabilen ve etkili olabilen bir pivot aklıma gelmiyor. Başakşehir'de de o tip bir pivot yok. Sezonun ilk yarısındaki maçta Semih oynamıştı ve Bekir - Egemen ikisi arasında tabiri caizse ezilmişti.

Belki Perbet'in hareketliliği daha etkili olabilir ama onun da oyunu savunma arkasına atılan toplara daha müsait. Zaten bu yüzden Mehmet Batdal ve Semih'in arkasında kaldı. İsim olarak iyi ama kadroya, takımın oyun anlayışına uyumu olarak kötü bir transfer oldu.

Erciyes demişken, Erciyesspor'un oyunu da Vleminckx üzerinden değildi esasen. Ortasahada cesurca paslaşıp, Fenerbahçe beklerinin arkasına ara toplar atarak kontraya çıkmaya çalıştılar.

İlk yarının sonlarına doğru ise (Aziz Yıldırım'ın yedek kulübesine telefon ettiği dakikalar sonra) Fenerbahçe bekleri daha geride beklediler. Sow forveti ikiledi ve Fenerbahçe uzun oynayıp orada dönen toplara baskı yaparak etkili olmaya başladı. Daha doğru ifadeyle Erciyesspor'u kendi sahasına gömmüş oldu.

Başakşehir'i anlatırken 'savunma disiplini'nin üzerinde durmuştuk. Fakat ligin ilk yarısındaki Fenerbahçe - Başakşehir maçında Fenerbahçe bu savunmayı aşmayı başardı. Fenerbahçe o maçta uzun paslarla forvetlerini Başakşehir bekleriyle ve stoperleriyle birebir bıraktı. Bu uzun ve isabetli pasları 2 bölgelerinden atabilecek yetenekli oyuncuları var.  Bu isabetli ve uzun paslarla Kuyt-Alper ve Sow gibi oyuncuları buluşturdular. Sow en uçta, Alper de solda oynamıştı. Özellikle Alper solda Uğur ile teke tek ve Sow ilerde Yalçın-Eupreanu ile geniş alanda teke tek kalınca Başahşehir savunması dağıldı. Zira Başakşehir savunma dörtlüsü geniş alanda teke tek oynamaya hiç yatkın değil. İlla göbekte Mahmut-Rotman'dan veya kenarlarda Visca ve Doka'dan destek almaları gerekiyor. Rakibi önce bu ortasaha oyuncuları hırpalarsa savunmayı çok daha katı uyguluyorlar.

Alper soldan sağa doğru taşıdığı topta ikili sıkıştırma görmeyince güzel bir şut çıkarıp golünü atmıştı... Başakşehir'e karşı en etkili hücum silahı bu zaten. Kanatlardan içe doğru topla kat etmek.

***

Fenerbahçe'nin son haftalarda iki belirgin hücum planı var.

Birincisi bekleri ileri çıkartıp, merkez ortasahayı daha geride tutarak, kanatlardan yüklenmek.
İkincisi bekleri geride tutup, uzun paslarla forvet oyuncularından seken topları toplayarak oynamak.

Birinci oyun planı, her ne kadar Fenerbahçe'ye çok top hakimiyeti verse de, bence çok etkili bir oyun planı değil. Hatta beklerin çıkması yüzünden rakiplere çok sayıda kontra atak pozisyonlar da veriyorlar. Fenerbahçe bu oyunu son haftalarda ne zaman benimsediyse kalesinde tehlikeli ataklar ve goller gördü. Ne zaman bekler daha geride beklese ve forvetlerden seken toplar toplansa da Fenerbahçe daha etkili olup goller buldu.

Bence Fenerbahçe'nin zorlanması için Başakşehir göbeğinin iki stoperinin ve iki defansif ortasahasının çok iyi alan kapatması lazım ve seken topları da Fenerbahçelilere vermeden süpürmeleri lazım. Zaten bu defans yapıısının Başakşehir'e de çok uygun olduğunu yukarıda anlatmıştık.

Bunu ilk maçta şunun için yapamadılar. İlk golü erken dakikalarda duran toptan yediler ve skoru kaybettikleri için ortasaha oyuncuları geride kümelenemediler. Fenerbahçe topu Başakşehir'e verdi ve uzun isabetli paslarla kontra aradı. Yani Başakşehir hiç kendi oyununu oynayamamıştı.

Eğer Başakşehir standart oyununu bu maçta oynarsa Fenerbahçe ancak bir duran topla onları açabilir düşüncesindeyim. Zira artık ilk yarıdaki fizik kalitelerinin de oldukça altındalar. Bu yüzden bence Başakşehir'in öncelikli hedefi duran top vermeden oynamaya çalışmak olmalı. Hücum için ise kanat oyuncuları Gökhan ve Caner'in arkasına kaçırmalı.

8 comments:

  1. Erciyes-FB maçında Emre Belözoğlu İBB yardımcı antrenörü Orhan Ak ile beraber...
    http://www.milliyet.com.tr/fenerbahce-den-dolayli-yanit-emre--fenerbahce-2058845-skorergaleri/?PAGE=2

    Sonrasında malum Feribot olayı ve yine Orhan Ak ile birlikte. Çok kritik olan bu maç öncesinde sıklıkla takım kaptanı ile antrenörün arasında su sızmaması ne iş? Analizin güzel ama işin içinde FB-Aziz-Emre-Volkan olunca tüm istatistikler, yorumlar,analizlerin bir anlamı kalmıyor. Tarlalar yine sürülmüştür. Bence FB asla bu maçı kaybetmez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orhan Ak Başakşehir antrenörü değil, scout'u. Ayrıca Başakşehir Avrupa'ya gitme mücadelesi veriyor...

      Delete
    2. Yukarida ki yoruma katiliyorum. Fenerbahcenin sampiyon olmasi Basaksehir'in Avrupa'ya gitmesinden daha önemli bir konu.
      Fener alir. Taktik, teknik bence de hikaye bu mac icin.

      Delete
    3. bencede Fener alacak yukarıdaki tespit kuşku uyandırıyor. Feribotta olay olmasa beraber olduklarını öğrenemeyecektik. Üst üste beraber görülmeleri normal olabilir ama maç arefesinde şüpheli

      Delete
  2. Üstad, Gökhan Gönül bu hafta cezalı sanıyorum. Bu oyunun gidişatını nasıl etkileyebilir?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daha az çıkan bir bek, Mehmet Topuz oynar muhtemelen. Ben olsam karşısında Doka'yı oynatır ve o kanattan top taşımasını isterdim. Çünkü Mehmet ona sürekli yakın olamaz

      Delete
  3. Gökhan Gönül cezalı.

    ReplyDelete
  4. maçta fb taktiğine gs-bjk maçının sonucu etki edecektir.bjk mağlubiyetinde tipik bir beraberlik oyunu oynanır ki açıkladığınız üzere top arkasında özellikle merkezde sağlam duran bir takım başakşehir var diğer tarafta ise teknik açıdan iyi idare edilemeyen bir fb... bjk galibiyetinde ise maç daha çekişmeli geçer: çekişme başakşehir'in sakin ve sağlam durması halinde işine yarar. tüm faktörlerden bağımsız düşündüğümde başakşehir teknik açıdan daha iyi idare ediliyor (bkz.gs maçında yasin'in çıkmasına karşı yapılan hamleler) sol kanatı kilitleyip, sağ kanatta sorun yaşaması muhtemel fb yi buradan yıpratıp maçı kazanabilir..yazılarınız, emeğiniz için ayrıca teşekkürler

    ReplyDelete