Thursday, May 21, 2015

Gerçekten Winner mi?

Galatasaray - Gençlerbirliği maçından sonra yazdığım yazının başlığını 'Winner' koymuştum. Yani Türkçesi 'kazanan', 'kazanma alışkanlığı olan' gibi bir anlama geliyor. Galatasaray'da kazanma alışkanlığı olan, tecrübeli oyuncular çok, Beşiktaş'ta ise az demiştim.

Bu maç takımın 'Winner' olup olmadığını da gösterecek. Eğer Galatasaray istediği sonucu alamazsa, "Ben yanılmışım" diyeceğim. "Takım sandığım kadar 'Winner' değilmiş" diyeceğim. Fakat yanılacağımı düşünmüyorum. 

Bence bu maç yine tecrübenin ön plana çıkacağı bir maç olacak, o yüzden mümkün olduğunca 'winner' oyuncu ile başlamanın GS'a avantaj sağlayacağını düşünüyorum. 

Yani orta üçlüde Melo-Selçuk-Hamit, solda Sneijder, önde Burak, sağda da Yasin gibi düşündüm ama 4-3-3 mü olur yoksa 4-2-3-1 mi olur o konuda emin değilim. 

Hamza Hamzaoğlu ilk Beşiktaş maçı başında soyunma odasında oyunculara sormuş. "4-3-3'e mi dönelim, yoksa kendi oyunumuzu mu oynayalım" diye. Chedjou "4-3-3 yapalım" demiş, Melo ise "kendi oyunumuzu oynayalım" demiş. Bunu Ntvspor'da katıldığı bir programda anlatmıştı Hamza hoca.

Daha sonra Eskişehirspor karşısına da üçlü göbekle çıktı (Melo-Yekta-Selçuk) ama Melo'yu derine atmadı ve Selçuk'u önde kullanıp 4-2-3-1 sisteminde devam etmişti. 

Bence bu maç öncesi de "4-3-3 yapıyoruz" demek belki oyuncuların gözünde Beşiktaş'tan çekinildiğini gösterebilir. Fakat "Aynı sistemde devam ediyoruz, Selçuk, Melo ve Hamit'in önünde olacak" denirse o zaman farklı algılanır. Ek olarak Selçuk'la da birebir konuşmada "10 numara oynayacaksın ama ortasahada mücadelenin içinde ol" denirse o da oyun alışkanlığı gereği bunu yapacaktır.. Zira Galatasaray skoru da bulursa zaten oyuncular maç içinde, oyun alışkanlıkları gereği 4-3-3'e dönecektir. Melo kendini derine atacak, Selçuk da çok koşup alan kapatacaktır. 

Beşiktaş konsantrasyon olarak düşmüş bir takım. Son Konya maçında da maçın başında rakiplerini biraz zorladılar ama devamlı olamadılar. 

Gökhan'ın olmaması da Beşiktaş için çok büyük bir handikaptı. Son haftalarda sadece Sosa hala çok etkili görünüyor. Onun dışındakiler mücadeleyi kafalarında bitirmiş gibi. 

Galatasaray'a karşı rahat olacaklar ve bu Galatasaray için bence dezavantaj. Eğer şampiyonluk için mücadele ediyor olsalardı Galatasaray'ın hissettiğimiz baskı ve heyecanı onlar da hissedecekti ve onlar bu baskı ve heyecanı Galatasaray kadar iyi yönetebilen bir ekip değil. 

*** 
Eğer 4-2-3-1 değil de baştan 4-3-3 çıkılacaksa (bence 4-3-3 çıkılmalı) şöyle de yapılabilir. Bu maç Selçuk derinde olup, Melo ve Hamit onun önünde olabilir. 

Zira işin bir de fiziksel mücadele boyutu var. Selçuk derinde alan kapatıp, süpürür ve Sosa karşısında da fiziksel olarak ezilmez. Selçuk'un derinde oynarken yaşayacağı en büyük zaaf belinin geç dönmesi ve kolay çalım yemesi ama bu da kısa ve hareketli 10 numaralar karşısında handikap olur. Sosa karşısında pek olmaz. 

Öte yandan onun önünde oynayan Melo ise Tolgay'ı ezip, Atiba ile boğuşur ve yine Hamit de Tolgay'ı ezip, Atiba ile boğuşabilir. Galatasaray bu sayede ortasahada fiziksel üstünlük sağlar. Aksi durumda Melo derinde olup, önde karşılayan Selçuk olursa. Selçuk hem Tolgay'ın çift yönlü oyunu karşısında zorlanır hem de Atiba'yla fiziksel mücadelelerde başa çıkamaz. 

Beşiktaş'ın en tehlikeli pas bağlantıları Serdar - Gökhan Töre ve Sosa üçlüsü arasında oluyor. O yüzden Galatasaray Serdar'ın çıkmasını engellerse Sosa Töre'ye yaklaşmak zorunda kalacak ve Beşiktaş genellikle sağ tarafından üretmek zorunda kalacak. Sol tarafın etkinliği düşecek.

Belki de Yasin'i sola koymak Serdar'ın çıkmasını engelleyeceği için iyi bir tercih olabilir. O zaman 4-3-3'te derinde Selçuk onun bir adım sağ önünde Melo ve iki adım sol önünde Sneijder olabilir. Sneijder Hollanda'da senelerdir 4-3-3'ün sol haf oyuncusu olarak oynadığı için bu konuda sıkıntı yaşamaz. Fakat öte yandan Gökhan Töre sürekli ikili sıkıştırmalarla kapatılması gereken bir oyuncu. Teke tek kaldığında ligimizde geçemediği savunmacı yok. O yüzden sol haf oynayan oyuncunun onu ikili sıkıştırmalarla bozması gerekir. Sneijder'e ise bu savunma görevini vermek doğru olmayacaktır.

Mesela Olimpiyat stadındaki ilk maçta zemin bozuktu ve yere sağlam basan Hamit Frei ve  Gökhan'ın taç çizgisinden içe doğru attığı çalımlarda önlerine çıkmış ve duvara çarpmış gibi onları dağıtmıştı. Hamit hem zekası, hem fiziğiyle bu oyunu çok iyi biliyor. Rakiplerin koşu alanlarını kapatma konusunda gerçekten mükemmel bir adam. O yüzden onu sol haf yapıp, Telles'le Gökhan'ı ikili sıkıştırması da beklenebilir. Sol önde olacak Sneijder'e de Serdar'ın çıkmaması için ek görev verilebilir. Veya Serdar'ın çıkması göze alınabilecek bir risk olabilir. Melo-Hamit-Selçuk göbeği oynayacaksa ve solda da Sneijder olacaksa zaten sağ kanatta Yasin'in oynaması şart görünüyor. Zira Melo, Hamit, Selçuk, Sneijder dörtlüsünden ileri top taşıyarak takımı çıkarabilecek oyuncu yok. O yüzden Yasin'in de sağ kanatta top taşıma görevi üstlenmesi gerekiyor. 

Hamit eğer 90 dakika çıkarabilecek durumda değilse sol haf olarak Emre başlayıp, sonradan Hamit de girebilir ama Emre Hamit gibi pozisyon disiplini olan ve rakibin koşu alanlarını kapatan tecrübeli bir oyuncu değil. Zaten bence Galatasaray'da Hamit'ten tecrübeli, winner ve zeki oyuncu yok. (Sneijder hariç) 

Gaziantepspor maçında Beşiktaş sağlı sollu üretirken Biliç solda Olcay'ı çıkarmış ve Pektemek'i oyuna almıştı. Pektemek'in oyuna girişi Beşiktaş'ın organizasyon çabalarını her zaman sekteye uğratıyor. Zira Beşiktaş hücumda hızlı paslaşmak isteyen, verkaçlarla dikine gitmeye çalışan bir takım. Pektemek bu oyun düzenine uyum sağlayamıyor ve bozucu etki yapıyor. 

Saygılarımla...

11 comments:

  1. teşekkürler...sistem kesinlikle 4-3-3 olmalı...

    ReplyDelete
  2. güzel analiz. teşekkürler

    ReplyDelete
  3. Umarım bir sürpriz olmaz kaç yıldır derbi maçlarda sürünen BJK bu maçtada farklı olacağını sanmıyorum. 4-3-3 iyi düşünmüşsünüz önde oynayacak oyuncularda büyük ihtimalle Melo - Selçuk - Hamit - Yasin - Sneijder - Burak olacaktır ama ben Hamza hocanın düz 4-2-3-1 den vazgeçeceğinden şüpeliyim Hamit in artık kanat temposu kalmadı fakat Selçuk üçlü orta sahalarda kesinlikle başarılı değil bunu geçtiğimi iki yılda gördük ama ben bu yüzden değil Hamza hocanın bu tarz ekstra bir değişikliğe cesaret edemeyeceğini düşündüğüm için 4-3-3 çıkmaz diyorum umarım beni yanıltır sizin gayet iyi özetlediğiniz biçimde maça başlar. Bu arada Gökhan sakat mı değil mi anlamadım ? ( Bu sefer hakaret duvarına toslamam umarım geçen sefer ki gibi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Estagfurullah...

      Gökhan belirsizmiş, hayırlısı

      Delete
  4. abi şu an tam bağımsız sinan yılmaz mı yoksa çalıştığın bir kurum var mı :)
    olsa da allah rızası için burayı bırakma. kalemini istediğin gibi oynatmak sana çok yakışıyor.

    ReplyDelete
  5. elinize sağlık yine güzel bi yazı olmuş

    ReplyDelete
  6. Bi kerelik değil her yazınız kaliteli.elinize kolunuza sağlık.

    ReplyDelete