Saturday, June 20, 2015

Sabri Sözleşmesi Hakkında...

Şimdi... Geçtiğimiz güne, Sabri ile imzalanan sözleşmeye kadar, her şey beklentilerim ışığında giderken, Sabri'nin sözleşmesinin beklentilerin çok üstünde olduğunu gördüm.

Bir önceki yazımda; Galatasaray'da tüm futbolcuların maaşlarını, varsa imza ücretlerini ve bonuslarını ve ayrıca maç başı primlerini yazmıştım. O sözleşmeler ve kadro kalitesi ışığında Sabri'nin 1.2-1.3 milyon Euro gibi bir paraya sözleşme imzalayıp, rotasyon oyuncusu olarak değerlendirileceğini düşündüğümü bildirmiştim. 

İlk olarak Nevzat Dindar'ın yaptığı habere göre 3.6 Milyon TL'de anlaşılmıştı ve bu da aşağı yukarı 1.2 Milyon Euro'ya denk geliyordu ve gayet mantıklıydı... "Efendim neden mantıklı olsun? Kulüp zor durumda, bu paralara Avrupa'da ne kaliteli adamlar var, Sabri fedakarlık yapmalı, Ergin Ataman fedakarlık yaptı" vs diyenler de olacaktır. Açıkçası bu yorumlara katılmam mümkün olmaz. Zira Sabri'nin yarısı kadar oynayamayan Tarık 1.284 milyon Euro alacaksa. Sabri de 900 bin Euro almamalıydı. Piyasanın uçuk olduğu zaten malum, Atletico Madrid sağ beki Juan Fran'ın Sabri'den daha az kazanması da saçma, kabul ama Sabri tabi ki kendi maaşını Juan Fran'ın maaşı ile değil Tarık'ınki ile, Dany'ninki ile, Serdar Kurtuluş'unki ile kıyaslayacak. Çünkü onun piyasası burada, Fran'ın piyasası Madrid'te. 

Fernandao veya Aatıf Chahechoue kalkıp, "Biz ligin son iki sezon gol kralıyız, bizim kadar top oynamayıp, Katar'da bizden 3 kat fazla kazanan adamlar var!" diye isyan ediyorlar mı? Katarın piyasası ile Türkiye'nin piyasası nasıl farklıysa, İspanya'nın piyasası da öyle farklı. 

Katar, Rusya, A.B.D ve Türkiye gibi ülkelerin piyasalarının, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin piyasasından yüksek olması son derece doğal değil mi? İyi bir futbolcunun Katar'da oynamak için daha çok para istemesi doğal değil mi? İşin içine gidilen ülkede hangi dilin konuşulduğu, hangi dine inanıldığı, hangi seviye futbolun oynandığı, hangi iklimde yaşanıldığı gibi bir sürü değişken tabi ki girecek. Sneijder Şampiyonlar Ligi'nde oynayabildiği için burada 5 milyon Euro'ya oynamayı kabul ediyor. Katar'da oynamak zahmetine girse minimum 8 milyon Euro istemez mi? O yüzden her oyuncunun maaşını, bulunduğu ülkenin piyasasına göre talep etmesi son derece doğaldır. 

Sabri de geçen sezon performansı ve Galatasaray'daki mevcut maaş dağılımı incelendiğinde, en azından 1.2-1.3 Milyon Euro'ları hak eden bir performans göstermişti. 

Ha bizim bilmediğimiz konular vardır, kaptanlık sorunları vardır, yabancı serbestliği gelmiştir! "Ben Dany'i yedek sağ bek yapacağım, bir tane de atıyorum Micah Richards'ı alacağım, onu da as yapacağım, Tarık'ı da kiralayacağım, Sabri ile de, her ne kadar 4. yıldızı kazandığımız sezon iyi bir katkı sağlasa da teşekkür edip yollarımızı ayıracağım" derseniz, o da bir tercih olur ve hem hak verir, hem de saygı duyarım. Fakat, "Ben Sabri ile hem sözleşme yenileyeceğim, hem de Telles'in yarı parasını, 700-800 bin Euro vereceğim" diyorsanız bu haksızlık, adaletsizlik olur. Adaletsizliğin olduğu yerde de takımdaşlık olmaz. Unutmayalım, Galatasaray'ın rotasyon oyuncuları Hakan Balta 1.250 Dolar yani 1.1 Euro, Dany 1.2, Bruma 1.1+200 bin, Amrabat 1.3, Yekta 1.1, Tarık 1.284 Milyon Euro alıyor. Galatasaray rotasyon oyuncularının ortalaması bu. 

Fakat Sabri aşağı yukarı 1.550 Milyon Euro garanti, 15 maç oynayınca da aşağı yukarı bir 100 bin Euro daha alacağı bir sözleşme imzaladı. 15 maç oynaması da Türkiye Kupasını da içine aldığımızda, üç kulvarda oynayan bir Galatasaray'da bariz şekilde gerçekleşecektir. 30 maçı tamamlarsa bir 100 bin daha alacağı taahhüdü var ama bunun gerçekleşmesine pek ihtimal vermiyorum. O yüzden Sabri'nin 1.650 Milyon Euro'ya anlaştığını kabul ediyor ve bu paranın gerçekten çok abartı olduğunu, Galatasaray'ın 'kemerleri sıkma' politikası ile hiç ama hiç bağdaşmadığını görüyorum. Ben değil herkes görüyor...

Bunu gördüğümde de açıkçası işin içinde başka şeyler olabileceğini düşündüm. Çünkü kulüp, bir yandan yerli oyuncuları Türk Lirası üzerinden anlaşmaya ikna edecek kadar akılcı davranıyor, öte yandan da böyle zamlar yapıyor olamaz! Biliyorsunuz bu yıl Dolar ve Euro büyük artış gösterdi. Bu da oyunculara Euro üzerinden para ödeyip, TFF'den TL üzerinden para kazanan kulüplerimizi zora soktu. Şimdi hiç değilse, yeni yeni yerli oyunculara paraları TL üzerinden ödenirse, önümüzdeki siyasi çalkantılı süreçte Euro, Dolar daha da artacak gibi görünüyor, o durumda kulüp, geleceğini düşünerek mantıklı hareket ediyor diyebiliriz.

İŞİN ARKA YÜZÜ VE HESAPLANAMAYAN TEHLİKE

Şimdi bu tezatlığın arka yüzüne ve hesaplanamayan tehlikeye bir göz atalım...

Bundan 1-2 ay önce, Florya'ya oldukça yakın bir gazeteci ağabey, televizyonda ağzından şöyle bir şey kaçırdı. "Burak ve Selçuk'un maaşlarının bu kadar yüksek olma sebebi, geçmiş yıllarda alamadıkları maaşların, yeni sözleşmelerine yansımasıydı" Hımm... Bunun nedeni ne olabilir?

Kulüplerimiz Finansal Fair-Play çerçevesinde UEFA ile bazı anlaşmalar yapıyorlar. Bu anlaşmalardan biri de muhtemelen 'oyuncuların maaşlarının zamanında ödenmesi'. Eğer kulüp, Selçuk ve Burak gibi oyuncuların maaşlarını zamanında ödeyememişse, geçmiş yıldan kalan alacağını hesaba katıp, oyuncularla yeni sözleşmeler imzalamış olabilir. Bu sayede de oyunculardan 'alacağımız yoktur' imzasını almış olabilirler.

Şimdi Burak ve Selçuk'a uygulanan bu yöntem, büyük ihtimalle Sabri'ye de uygulanmış olabilir. Öte yandan bu paranın içinde Cüneyt Tanman'ın söylediği üzere, Sabri'nin menajer parası da var. Menajerler sözleşmelerden ortalama %5-10 arası bir para alırlar. Aşağı yukarı 300 bin TL de menajerin aldığını düşünebiliriz. Bu da sözleşmeyi 4.5 milyona düşürse de çok etkilemez. Fakat geçmiş yıllar alacakları varsa iş değişir.

Hem geçen yıldan kalan maaşı, hem de bu menajer ücreti eklendiğinde, Sabri'nin maaşı 1.2, 1.3 seviyelerine yani mantık ölçülerine sabitlenmiş de olabilir.

Fakat Galatasaray bunu kamuoyuna açıklayamaz ve bu yüzden 1.650 Milyon Euro verdiği Sabri, taraftarın patlamasına yol açar! İşte bu da hesaplanamayan tehlikedir. 

Siz Arena'da taraftarı arkanıza değil, karşınıza alırsanız, ne kadar iyi takım kursanız da, ne kadar iyi Teknik adamlık yapsanız da büyük bir risk almış olursunuz. Bir karambol gol, ilk 2-3 hafta iyi oyun oynansa dahi şans eseri alınamayan puanlar falan olursa, Eylül'de Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak ilk maç Bayern, Barcelona, Madrid gibi bir takıma denk gelirse vs... Bu maaş sizi, hiç haketmediğiniz tepkilerle karşı karşıya getirebilir! 

(Tabi dilerim ki böyle bir şey olmaz da Hamza hoca Galatasaray'ın geleceğini adım adım planlayıp, bu kulübün Ferguson'u olur) 

***

Peki neden böyle bir tepki doğar? Bir maaş bu kadar mı önemlidir?


Galatasaray taraftarı, Türkiye'de son 30 sezonun açık ara en başarılı kulübünün taraftarıdır ve oldukça zor beğenir. Öte yandan toplumda gelir dağılımı açısından büyük bir adaletsizlik vardır ve bu adaletsizlik, kısaca milletin cebinin delik olması, bu patlamayı doğuran sebeptir.

  
Bakın bu fotoğrafını paylaştığım haber, aylar önce bütün internet sitelerinde ve gazetelerde vardı, ülkenin çoğu bu haberi okudu...

 Haber iki cümle ile şöyleydi.

"Futbolcular sahada, eşleri ise Nişantaşı'nda fırtına estirdi. Asena Erkin'in 600 bin Euro'luk Lamborghini'siyle Nişantaşı'nda attığı havayı, 890 bin Euro'luk Lamborghini'siyle aynı yere gelen Yağmur Sarıoğlu söndürdü"

Şu iki cümlelik kısa haberi okuyan herkesin, hazır yiyici hanımlara karşı duyduğu nefreti hayal edebiliyor musunuz? Ülkenin 81 ilinin, her köşesinde... Aynı gün, aynı haberi gazeteden veya internetten okuyan binlerce insan... Ve Eylül ayında, lig açıldığında Arena'yı dolduracak olan 30-40 bin kişinin tamamı!

"Adamın eşinin özel hayatından onlara ne?" diyebilirsiniz... Fakat bu doğru bir mantık olmaz. Zira onlar Sabri'nin bu parayı kazanmasının bizzat sebebi. Onlar bu oyunu talep etmezse, kimse kazanamaz. Galatasaray hentbol takımı bildiğim kadarıyla yok. Olmama sebebi insanların talebinin olmaması. Olduğunu farz edersek, hentbol takımının sağ taraf oyuncusu Sabri'nin yüzde birini kazanacaktır. Sebebi de Hentbolun Futbola oranla 100'de 1 talep görmesindendir. Futbol izleyen herkes yarın Hentbol izlese, Galatasaray Hentbol oyuncusu yılda 4.8 milyon TL kazanır, Sabri de ayda 4 bin liraya Futbol oynardı. Veya Ekrem Memnun... Galatasaray Bayan Basketbol takımını Avrupa Şampiyonu yaptı! O kaç para kazanıyor? Galatasaray Futbol takımını çalıştıran en tecrübesiz teknik direktörlerden atıyorum Bülent Korkmaz ne kadar kazanıyordu? O yüzden taraftarın Sabri'den iyisini görmek istemesi de, Sabri'nin bu kadar para kazanmamasını istemesi de direkt hakkıdır.

Boş demagoji yapmak istemiyorum ama o taraftarlar, yani bu oyunu finanse edenler, yani toplum... Artık bu yukarıdaki haberde gördüğümüz gibi gösteriş budalalıklarından bıktı. Zira bu toplumun aldığı asgari ücret bizzat Cumhurbaşkanı tarafından bilinmezken, her yerden bir gösteriş budalalığı, bir gelir dağılımı adaletsizliği fışkırıyor. Efendime söyleyeyim, trilyonlar harcanarak yapılan saraylar, din adamlarına Mercedes'ler, sahurda ve iftarda halka şükretmesini öğreten din adamlarının televizyon kanallarından aylık 600 bin TL kazanması! Bu toplumu delirtti. Elbette işlerinde ehil olmuş, özel insanlar yüksek maaşlar kazansın... Fakat bir toplumda, tabanla tavan arasında bu kadar uçurum olursa o toplumun tabanı çıldırır!

Dolayısıyla üniversite mezunu olup iş bulamayan bir gencin; Sabri'nin ve Caner'in hazır yiyici eşlerinin gösterişine nefret kusması son derece doğaldır. Öte yandan bir kurumu simgeleyen, uzun bir süre bu kulüpte kaptanlık yapan Sabri'nin de, bizzat kurumunun tepki çekmemesi için, bu gibi gösteriş budalalıklarına izin vermemesi gerekir. Çünkü o sorumluluk sahibidir... Sneijder'in eşinin de bu hanımlardan çok parası olduğu ortadadır ama onu millete hava atma derdinde görmezsiniz. Dikkat edin, sorun Sabri'nin eşinin Ferrari'ye sahip olması değildir. Sorun bu şekilde gündem olması, gösteriş yapmasıdır. Sneijder'in eşi, x ülkedeki tecavüzleri protesto ederek yaptığı duyarlılıkla gazetelere gündem oluyor, Sabri'nin eşi ise bilmem kimin havasını söndürmesi gösterişiyle... Sabri'nin eşini, 'Sabri'nin eşi' olmasa ülkede kimse tanımayacak fakat Sneijder'in eşini, Sneijder olmasa da dünyada bir çok insan tanıyacaktı... O halde sadece Sabri üzerinden popüler olmuş birinin, yaptığı gösterişle tepki çekmemesi gerekir.

Çünkü Eylül ayında, Lig ve Şampiyonlar Ligi başladığında, kaç para asgari ücret aldığı bilinmeyen, umursanmayan taban, yani toplum, yani taraftarlar çatır çatır top oynayan bir takım ister. Eğer karşılarında 1.650 milyon Euro kazanan ve hücuma çıkıp, geri dönemeyen bir Sabri görürlerse de büyük bir protesto başlar.

İşte bence Galatasaray yönetimi ve Hamza hoca bu handikabı hesaba katmadı. Her zaman söylerim, futbol taraftarın isteğine göre yönetilmez, çünkü taraftar futboldan anlamaz, taraftara kalsa şimdi ancak halısahada oynayabilecek olan Ronaldinho'yu Galatasaray'a getirir, sağ tarafa da ondan hallice Quaresma'yı koyar ve Galatasaray'ı bitirir... Transferler, kadro mühendisliği vs, futboldan anlamayan taraftara göre yapılmaz. Fakat mantığını taraftara anlatamadığınız iş de yapılmaz! Zira onlardan destek almanız gerekir, onlar sizin finansörünüzdür.

Fenerbahçe artık futbolcuların kaç para maaş aldığını KAP'a yani kamuoyuna bildirmiyor. Bunu nasıl yapıyorlar bilmiyorum! Galatasaray neden bildiriyor? Bildirerek ne kazanıyor? Bildirmezse ne kaybeder bilmiyorum ama bu konunun bir çaresine bakılmalı. 

11 comments:

  1. altına imzamı atabileceğim bir yazı olmuş.

    ReplyDelete
  2. Yalniz burada unutulmamasi gereken bir sey var Tarik'in maasini Sabri'yle kiyaslarken. Herkesin kabul ettigi bir gercek var ki yabanci siniri yuzunden Turkiye'deki oyuncu fiyatlari enflasyona ugramisti. Tarik gibi oyuncularin kontratlari bu sartlar altinda yapildi.

    Oyle gorunuyor ki an itibariyle yabanci siniri degismis olmasina ragmen kulupler hala yerli oyunculara dunya piyasasinin ustunde deger biciyorlar, hem de yerli oyuncular alistiklari comert sozlesmelerin hic degismeden devam etmesini istiyorlar.

    Bu boyle gitmez ve gitmemeli. Bugun "Tarik da bu kadar aliyordu" diye Sabri'ye, yarin "Sabri de bu kadar aldigina gore, o da almali" diye baska bir yerli oyuncuya bu paralari vermeye devam edersek, bu isin icinden cikamayiz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadece Tarık değil ki, sadece Tarık olsa transfer hatasıydı dersin sorun olmaz. Sonra yabancı kuralı da değil sorun. Öyle olsa Amrabat 1.3, Dany 1.2 olmaz. Tek bir oyuncuda yanılsan örneğin Olcan gibi onu ortalamaya dahil etmezsin ki ben yazımda etmedim ama tüm takımın ve hatta ülkenin piyasası buysa Serdar Kurtuluş 900 bin Euro alıyorsa Sabri ondan daha iyiyken kaç alacak?

      Bunun için sözleşme yenilenmemeli diyorum zaten. Ya yenileme teşekkür et yolları ayır bir transfer artı sözleşmesi devam eden Dany veya Tarık'la yeni transferi yedekleyerek devam et. Ya da yenileyeceksen de adama hakkını vereceksin. Öyle al 500 ister oynar, ister oynama diyemezsiniz.

      Delete
  3. Sabri bey kontratına zam alırken profesyonel. Karısının bindiği araba kimseyi ilgilendirmez diyenler var. Ona da eyvallah. Ama o zaman da kalkıp Melo nun boğazına yapışmayacak. Skibbe kovulsun diye bile bile kötü oynamayacak. Hani profesyoneldi Sabri bey? Taraftarı kızdıran bu çelişkidir. Yoksa bu memlekette kimler haketmeden ne paralar kazandı. Saymaya kalksak Sabriye sıra gelmez.

    ReplyDelete
  4. Hadi sabriyi geçtim. Aydın Yılmazın sözleşme imzalanıp Başakşehire kiralanacağı haberi yayılıyor. Adamın bonservisi elindeyken almıyorlar sen sözleşme imzalayıp parasını vererek kiralıyorsun. Böyle birşeyin olma ihtimali kadromuz çok şişkin, 40 kişilik kadroyu 20lere düşürmemiz lazım diyen yönetime karşı taraftarın topyekün ayaklanması demektir. Aziz yıldırıma tepki nedeniyle fenerlilerin tribünleri boşaltması gibi bir anda tersine dönüverir herşey. Biz 5 oyuncuyla sözleşme fesihleri beklerken bu haberlerin gerçekleşme ihtimalleri bile rahatsızlık veriyor. Ama kadro olarak bakıldığında yine ilk ikiye oynar bu takım mevcut haliyle. Şampiyonlar ligi mi? Geçen sene ki gol ortalamamızı yükseltiriz o kadar

    ReplyDelete
  5. bence spor yap,sekillen,sacini sakalini duzelt,konusma dersleri al,biraz da yalakalik yap saga sola,televizyonda gorelim seni.bu kacinci yazi,hepsi mi guzel olur.bi de besiktas icin yazsan.ah ah

    ReplyDelete
  6. Yolanthe Yenge de aslında oldukça müsrif harcamaları var. Şu mesela son derece pahalı bir vespa: https://i.imgur.com/yUlb1er.jpg

    Sabri'ye ve eşine helal olsun, ülkemizi ecnebilere ezdirmediler.

    ReplyDelete
  7. hatalar olabilir ama bir algı operasyonu yapıldığı da açık; milleyette galatasaray polonyalı stoperle anlaşmak üzere haber var hemen yanında fenerbahçe adriaona (30M) ile anlaştı. böyle örnekler çokça var ve hedef de taraftar üzerinden yönetimi baskı altına alıp, galatasarayı mümkün olduğunca yıpratmak. unutmamak lazım A.Yıldırımın lafı "kupaların sahadışında kazanıldığını öğrendik" sadece şike demek değil. bunların karşısında taraftarın sakinliğini koruması!

    ReplyDelete
  8. Hazır yiyici dediğiniz Sabri'nin eşi yardımcı pilot olmuş. Kocası sırf çok para kazanıyor diye böyle söylemek yanlış değil mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üretmek, çalışmak lazım. Üretemiyor, çalışamıyorsak da mütevazı yaşamamız lazım.

      Hem üretmiyor, hem çalışmıyor hem de gösteriş için paralar saçıyorsanız, diğer insanların rızkını yiyorsunuz bence. Ve o insanlar size hazır yiyici diyebilir ki bu en kibar ifadelerden olur. Çünkü unutmayın dünya üzerinde 7 milyara yakın insan var ve bu insanlar ortadaki parayı paylaşıyor. Kimine çok, kimine de az gidiyor.

      Delete
    2. Pilot olmak bir vasıf göstergesi değil. Kişisel hevesiniz varsa zaten dersler de ağır gelmeyecektir. Pilotaj okuyan öğrenciler bazen okul masraflarını kredi yoluyla karşılar. Hatta -yanılmıyorsam- bazı bankalar pilotluğa başladıktan sonra ödemek üzere kredi veriyorlar.

      Almanya'da mesela pilot olup, işsiz kalan, yazılıma yönelen arkadaşım var. Türkiye'deki yetersizlik ve imaj dolayısıyla pilotluk şimdilik gözde meslek. Mesela Lufthansa "pilot fazlalığından" Almanya'daki okulunun birini kapattı, diğerlerini de küçültüyor.

      Kaldı ki; uçak mühendisi olup Airbus'ta başmühendis de olsa Sinan'ın dedikleri asıl eleştiri noktasıdır.

      Delete