Wednesday, January 8, 2020

Mariano ve Nagatomo'ya Veda


Muhtemelen linç yerim ama vefasızlık etmekten iyidir. 20 yıldır her maçını izlediğim Galatasaray'ın gelmiş geçmiş en yetenekli sağ beki Mariano ve en karakterli sol beklerinden Nagatomo ile yollar ayrılıyor(muş). Giderken bu kadar kötü söz işitmelerinde büyük vefasızlık olduğu kadar bence kendilerinden çok başkalarının hatası var.

1- Son 20 yılda en iyi sağ bek performansını Eboue ve Mariano ilk yıllarında verdiler. 2. ve 3. yıllarında git gide düştüler. Eboue hızı ve gücüyle öne çıkıyordu. Mari ise safi yetenekti. 20 yıldan önce Akyel gibi, Davala gibi etkili performanslar da vardı ama 'yetenek' olarak bir Brezilyalı ile yarışmak zor. 2000 öncesi yabancı kuralının da çok katı olması nedeniyle Galatasaray'ın hep yerli sağ bekleri olduğunu düşünürsek Mariano'nun Galatasaray tarihinin gelmiş geçmiş en yetenekli sağ beki olduğunu görebiliriz. Açıkçası onun bize alıştırdığı bir pas kalitesi standartı da var. O gittikten 1-2 ay sonra "O pası Mariano olsa çizgiye bırakırdı" veya "Merkezdeki adama dönerdi" diye söyleyeceğiz muhtemelen.

2- Sevilla'dan 31 yaşında gelip ligin tozunu atan Mariano, 32 ve 33'te neden bu kadar hızlı düştü. Eboue de aynı şekilde çok hızlı düşmüştü ve maalesef bizzat Fatih Terim'in "Gördüğüm en profesyonel futbolculardan biri" dediği Nagatomo bile düştü. Nihayetinde sen La Liga'dan 1. sınıf bir beki getirip ligin çok üstünde bir performansı 3 yıllık bonservis + maaş 12-13 milyon euroya satın alsan bile, kendi içindeki yetersizlikler nedeniyle o kaliteyi sadece 1 yılda tüketip kendi standartlarına çekiyorsun.

3- Peki, kendi içindeki yetersizlikler nedir? Bir kere maaşların günü gününe ödenmediği yerde çalışanlar aynı istek ve konsantrasyonu taşıyamaz. İnsan doğasıdır bu. Her yerde böyledir. Hele kariyerinin sonuna gelmiş adamların maaşını aksatırsan, onlar kendini ispat derdine düşmüş genç oyunculara göre daha kolay salar ve onların salması yaşlı vücutlarını genç oyuncuları etkilediğinden daha çok etkiler. Nihayetinde sen, "7 milyon da Falcao'ya vereyim" demek yerine daha az maaş bütçesi oluştursan ama herkese parasını günü gününe versen, belki bir Falcao alamazsın ama geri kalan 20 futbolcunun seviyesini bir seviye daha yukarıda tutarsın.

4- Yetersizliklerden diğeri antrenman kalitesi. Hep söylüyorum Casemiro, Real Madrid'e sadece 6 milyon euroya 20 yaşında geldiğinde, onun gibi 20 tane benzer potansiyelde ön libero vardı ama Real Madrid kendi bünyesinde onu o kadar geliştirdi ki, Kante'den sonra dünyanın en iyi ön liberosu yaptı. Yine Carvajal'ı alttan çıkardıklarında, Carvajal'ın yetenek kümesine sahip olan en az 50 tane daha futbolcu vardı dünyada ama Real Madrid Carvajal'ı o kadar iyi antrene etti ki, onu dünyanın en iyi 3 sağ bekinden biri yaptılar. Marcelo yine 6.5 milyon euroya geldiğinde çok yetenekli ama çok cılız bir çocuktu. Onu tarihin en iyi sol beklerinden biri yaptılar. Yani Real Madrid'e 5 gelen, Real Madrid içinde 10 oldu. Varane da böyle oldu, Ramos da böyle. İnsanlar sanıyor ki Real Madrid hep parayı bastı ve zaten en iyisini, en olmuşunu aldı. Hayır! Real Madrid kendi antrenman kalitesi ile en iyileri kendi içinde yarattı. Bizde ise "kendi içimizden yaratmalıyız" sözü 'sözde vizyoner' tayfaca alay konusu edildi. Modric gibi Kroos gibi olmuş oyuncular bile, Real Madrid içindeki antrenman kalitesi sayesinde bir seviye yukarı çıktılar. Benzema da bunu yaşadı, hepsi yaşadı. Hepsi çok büyük potansiyeller olarak geldiler ama hepsi Real Madrid içinde bir seviye daha atladı. Hem de teknik adamlar değişse de yükseldiler, başkanlar değişse de yükseldiler. Çünkü mutfakta en kaliteli antrenörler hep vardı, maaşları da hep günü gününe ödeniyordu.

5- Mariano ve Nagatomo'nun düşen fiziklerini doğru taktik hamlelerle gizlemek mümkündü. Daha orta saha karakterli oyuncuların kenarlarda olduğu 4-4-2 sistemlerinde bekler 80 metre git-gel yapmak zorunda kalmaz ve daha dar bir alanda oynadıkları için atletizmleriyle değil pozisyon bilgileri ile oynarlar. Mariano ve Nagatomo'nun pozisyon bilgileri de dünya çapındadır. Ligimizde Gökhan Gönül, Mariano ve Nagatomo'nun pozisyon bilgisi 1. sınıftır. Kısa boylu olmalarına rağmen yıllardır üstlerinden 3 kere kafa vurdurduklarını bile görmedik. Nihayetinde Mariano'nun 90 metre önünde Feghouli, Nagatomo'nun 80 metre önünde Babel ile oynamaktansa, Belhanda - Seri - Lemina - Ömer gibi çift yönlü orta sahaların kenarlarda oynayacağı bir 4-4-2 bu iki beki çok rahatlatır, dolayısıyla Galatasaray'ın oyununu da bir seviye daha iyi yapardı. Şunu da ekleyeyim hem Nagatomo, hem de Mariano sürekli 50-60 metrelik alanda tek başına bırakıldıklarında bir kere bile takım arkadaşlarına el kol hareketi yapıp çemkirmediler. Feghouli ve Babel'i taraftara göstermediler. Bu bile ne kadar büyük karakter olduklarını gösterir.

6- Opsiyonlardan biri de Pep Guardiola gibi yapıp, beklerden birini (Nagatomo) 3'lü savunmaya yanaştırıp diğerini de (Mari) ön liberonun yanına oyun kurucu olarak çekmek ve 3-2-5 sistemini kurmak. Abdullah Avcı bunu sene başı denedi. Caner'i ön liberonun yanına, Gökhan Gönül'ü de üçlü stoperin sağına çekiyordu. Gökhan Gönül hem fizik olarak Mariano'dan çok farklı değil, hem de teknik olarak Mariano'dan geride. Gökhan Gönül'ün Beşiktaş'ta çok göze batmaması 30 metrede oynaması. Mariano 80 metrede oynadığı için tu kaka, Gökhan 30 metrede oynadığı için yıllanmış şarap değeri görüyor.

7- Mariano ile sene sonu veda etmek doğru ama Nagatomo gibi bir karakterle, maaşını 1 milyon euro bandına çekip 2 sene daha devam etmek bence mantıklı olurdu. Nagatomo, tıpkı Atiba gibi herkes adına doğru örnek olabilecek nadide bir karakter. İlk 11 olması gerekmez. Hem Saracchi'yi hem de sağ beki yedekleyebilirdi. Aslında Saracchi bir 3-5-2 kanadı. Yine taktik esneklik sağlansa ve Galatasaray 3-5-2 oynayabilse Nagatomo 3'lü savunmanın hem sağ stoperi, hem de sol stoperi olarak da Azpilicueta tarzı fark yaratırdı. Hem kısa olmasına rağmen çok iyi sıçraması, hem de pozisyon bilgisinin ve konsantrasyonunun üst düzey olmasından dolayı. Fakat bu da hiç denenmeyen şeylerden biri oldu. Nagatomo'nun neden 3'lünün sağ veya sol stoperinde çok iyi olabileceğini daha önce detaylıca yazmıştım... https://twitter.com/sinan_yilmazz/status/1203639127205437440

Her iki beke de saygılarla...

2 comments:

  1. çoğu fikrine katılıyorum ancak nagatomo'dan stoper olma ihtimali maalesef yok..

    ReplyDelete
  2. Dikkatini çekerim düz stoper oynatmaktan bahsetmiyor, 3’lünün sağ stoperi oynatmaktan bahsediyor.

    ReplyDelete