Friday, January 3, 2020

Galatasaray'da 17 Maç Planı



Galatasaray 2019-2020 sezonunun 2. yarısına hazırlanıyor. İlk transferler, 4 Ocak tarihinde transfer sezonu açılır açılmaz yapıldı. Direkt 11 oyuncuları oldukları için kampa katılmaları önemli. 2019 yazında yapılan hataları çok konuştuk, çok yazdık ama bunlar geride kaldı. Şimdi yapılan hataları mümkün olduğunca düzeltebileceğiniz dönem geldi. Ve Galatasaray'ın bozuk resmi nasıl toparlayabileceğini yazmaya çalışacağım...

Galatasaray çok kötü bir ilk devre geçirmiş olmasına rağmen, rakipleri de iyi bir dönem geçirmediği için şanslı. 37 puanlı lider Sivasspor, Galatasaray'ın puan önünde ve fakat en önemli futbolcularının neredeyse hepsinin sözleşmesi bitiyor. Bu nedenle şampiyonluk yolunda sık sık menajerlerle de vakit geçirmeye başlayacaklar. Bu durum konsantrasyonlarını çok bozacaktır. En istikrarlı takım olan ama taraftar desteği bulamayan Başakşehir ile aradaki fark 6, geçen sene bu dönemde 8 puan olan farkın kapandığını biliyoruz. Kaosa kendi kendisini sokan Trabzonspor ile 5 ve iç saha oyunu en güçlü takım olan Fenerbahçe ile arada da 4 puan fark var. Fenerbahçe iç saha gücüne karşın bir süredir şampiyonluktan uzak olması nedeniyle işler kötü gitmeye başlarsa baskıyı ağır şekilde hissedebilir. Bu durumlarda Ali Koç da sakin kalamıyor ve Ünal Karaman vari sürpriz bir ayrılık Fenerbahçe'de de şaşırtıcı olmaz. Bir de Fenerbahçe'nin ön alanda fişi çekecek tipte bitiricisi yok. Bu da, 2. yarıda kapanan bazı takımları açmada sorun yaratır ve baskıyı daha da yükseltir.

Nihayetinde Galatasaray'ın şampiyonluk şansı hiç az değil. Doğru planlama art arda 3. şampiyonluğu getirebilir. Peki, doğru planlama yapılıyor mu?

OCAK'LAR TERİM'İN

Fatih Terim geçen sezonun Ocak ayını işaret ederek, bazı değişimleri genelde Ocak'ta yapıyoruz demişti. Geçen sezon Ocak ayı transfer dönemi Marcao - Luyindama hamleleri ne kadar başarılıysa, ondan önceki Ocak'ta Nagatomo nasıl nokta atış olmuşsa bu sene de benzer hamleler gelebilir. Şu an anladığım kadarıyla en önemli nokta olan 17 maçın karakteri iyi analiz edilmiş.

Geçtiğimiz günlerde Terim'i çok eleştirmiştim ama galiba nerede hata yaptıklarını iyi görmüşler.

17 MAÇIN 14'Ü

Galatasaray sezonun 2. yarısında ligde oynayacağı 17 maçın 14'ünü rakip yarı alanda oynayacak. Fenerbahçe deplasmanı, Başakşehir deplasmanı ve Sivasspor deplasmanı haricindeki maçlar, (belki 1-2 zor deplasman daha) Galatasaray'ın rakibinden daha çok topa sahip olacağı, daha çok şut atacağı, daha etkili olacağı müsabakalar olacak. Galatasaray teknik heyeti de bu yüzden bence doğru planlar içinde...

Öncelikle Galatasaray beklerinde hem Nagatomo, hem Mariano eleştiriliyor ama ikisinden birini seçmesi gerekse Galatasaraylılar büyük oranda Nagatomo'yu seçer. Teknik heyet ise Mariano'yu tutup Nagatomo'yu gönderecek(miş). Ben hem iki bekte oynaması, hem müthiş karakteri, hem de 3'lü savunmada da sağ ve sol stoper olarak oynayabileceğini düşünerek Nagatomo'yu kadroda gelecek 1-2 sezon da rotasyonda tutardım ama ilk 11'de as sol bekin değiştirilme gerekliliği özellikle ligin 2. yarısı adına son derece doğru. (Nagatomo hakkında 5 tweetlik düşüncelerimi şu floodta yazmıştım. https://twitter.com/sinan_yilmazz/status/1203639127205437440 )

Galatasaray sol ayaklı bir sol bekin yokluğunu hücumda çok arıyordu. 17 maçın 14'ünü de rakip yarı alanda oynayacak bir takım için ofansif ve teknik bir bek çok değerli olacaktı. Bu yüzden ilk 11 sol bekine bu tarzda bir oyuncunun alınması fikren doğru. Saracchi'nin tarzını biliyorum ama ne durumda olduğunu kendisini izlemediğim için bilmiyorum... Gerçi kendisini izleyenler de son dönemde ne durumda olduğunu bilmiyordur. Onyekuru ve Saracchi transferindeki en büyük olumsuzluk bu. Oynamıyorlardı ve umarım nasıl antrenmanlar yaptıkları iyi araştırılmıştır. Bazı oynamayan oyuncuların nasıl saldığı malum. O salmayı 5 ayda toparlamak imkansız olur. 3-4 maçta iş işten geçer. Devrede hemen çatır çatır oynayacak tipte oyuncular gerekir. Ben Saracchi'nin sadece tarzını biliyorum ve tarz olarak düşüncem, doğru hamle olması.

Yine Mariano'nun sene sonuna kadar kalması da bu yüzden doğru. Herkes Linnes'in yolunu gözlüyor ama Linnes yaz kampını çok kötü geçirdiği için Fatih Terim Mariano'yu değil Linnes'i ilk 14 kişinin arasına sokmadı. Mariano Terim'in babasının oğlu değildi. Aksine Mariano'yu kesip Linnes'e en çok süre veren adam Terim'di. Terim Linnes'ten, Tudor, Mustafa Denizli, Riekerink gibi hocaların aksine en çok faydalanan hocaydı. Şimdi nasıl döneceği de muamma. Ayrıca ligin 2. yarısında, son Antalyaspor maçındaki gibi iç saha müsabakalarında, Mariano'nun merkeze ve çizgiye atabildiği paslar çok değerli olacak. (Fenerbahçe'nin rakibi açmada zorlandığı noktalardan biri de bu) Mariano o yüzden son 17 maçın en az 9-10 tanesinde daha işe yarayacak ve benim tahminim ligin 2. yarısında da ilk 11'in as sağ beki olacağı yönünde.

Stopere Godin - Marcelo - Da Costa gibi tecrübeli isimler yazıldı. 5 aylık alternatif kiralıklar olabilir ama bence burada ilk 11'de Donk - Marcao ile devam edecek Terim. Zira 5 aylık yamalar, 2'li hatları değiştirirken tehlikeli. Donk - Marcao ikilisinin de Ankaragücü maçındaki saçmalamaları dışında eleştirildikleri kadar kötü olduklarını düşünmüyorum. (Donk'u beğenmeyen biri olmama rağmen) Donk'un uzun pas, Marcao'nun da dikine pas becerileri de Galatasaray'ın rakip yarı alanda oynayacağı 14 maç için gerekli. Yine de Ahmet Çalık ve Emin dışında alternatif yok. Yedek illa gelecektir. Maicon gibi ağır bir stoper yerine Semih Kaya'nın gelmesini bekliyorum. Semih Kaya, savunma hattı orta sahaya kadar çıkarılacağı için Maicon'dan çok daha doğru isim olur. Semih'in sene sonu da Çekya'da sözleşmesi bitiyormuş. Daha sonra temelli olarak da dönmesini bekliyorum. Yedeğe gelecektir ve Fatih Terim'in oynatmak istediği sistem için doğru yedek olabilir. Buradan gitmeden önce 1.7 milyon euro civarı bir maaşı vardı ve işleri çıkmaza sokan o saçma kontrattı. Şimdi 500-600 bin euro maaş ile döner ve düzgün karakteri ile iyi bir yedek olabilir.

SERİ - NZONZİ 

Tıpkı Mariano'nun kalıp Nagatomo'nun gitme nedeni gibi Seri - Nzonzi tercihi de bence bu 17 maçın karakteri ile nispeten ilgili. Yani daha doğrusu şöyle diyeyim. Nzonzi disiplinsizlik edip kendisini kadro dışı bıraktırmasa bile Fatih Terim 2. yarıda Seri'yi seçer ve Nzonzi'yi gönderirdi. Seri, Antalyaspor maçında (Mariano gibi) neler yapabileceğini gösteren bir oyun kurucu oldu. Nzonzi - Nagatomo gibi isimlerin defansı değil, Mariano - Seri gibi isimlerin ofansı daha gerekli bu 17 maçta. Ben zaten çıkan haberlerin aksine Seri'nin gönderileceğini düşünmüyordum. Antalyaspor maçı performansı da 2. yarıda büyük ihtimalle kalacağını düşündürüyor. Mariano gibi 8-10 iç saha maçında oldukça faydalı olacaktır.

ONYEKURU - JESSE

Onyekuru'nun ile birlikte yine o tip bir kanadın gelmesine hiç şaşırmadım zira geçtiğimiz aylarda sürekli olarak, "Sadece Onyekuru yetmez, bir sakatlanırsa Galatasaray yine hücumda çok hareketsiz isimlere kalır, mutlaka ya bir kanat daha ya da bir tane forvete, topsuz gole koşacak süratli adam lazım" diyordum. Onyekuru'ya alternatif olarak Jesse'nin de alınması şaşırtmadı. Jesse için 1-2 ay önce şu tweeti atmıştım https://twitter.com/sinan_yilmazz/status/1203099655741091841 Bu tweetle ilgili yazanlar oluyor. Jesse'yi sadece 3 maçında izledim. 3 maç da çok iyi oynadığı müsabakalara denk geldi. Saracchi gibi doğru tipleme olduğunu düşünüyorum ama 3 maçla oyuncu değerlendirecek biri değilim. Detaylı olarak bilmiyorum sadece tipleme doğru.

Öte yandan Onyekuru hakkında düşüncelerim geçen seneden beri malum... Sezonun ilk yarısında en çok eleştirildiği dönem de özel bir oyuncu olduğunu yazıyordum. Yeniden kiralanması ile ilgili fikirlerimi de dün twitterda belirtmiştim https://twitter.com/sinan_yilmazz/status/1213175347669327872

KÜÇÜK FALCAO 'ADEM'

Bence Adem de bu yaştan sonra kenar değil merkez oyuncusu olmalı. Boyuna rağmen sırtı dönük oyunu ve top saklama becerisi Falcao'ya çok benziyor. Hiç yapamazsa faul almayı çok iyi biliyor ve top kaybı yapmıyor. Aslında Türk Falcao, Agüero falan demişler de Falcao'ya daha çok benziyor çünkü hızlanması iyi özelliği değil. Agüero, Falcao'ya göre daha iyi hızlanan bir adam. Falcao ise sırtı dönük işleri daha iyi yapıyor. Adem de öyle... Bu arada Adem, Galatasaray'ın yaz transferleri arasında en yanıldığım futbolcu oldu. 30+ yaşını geçmiş isimlere yatırım yapılmaması gerektiğini sürekli söylüyordum. Örneğin Galatasaray'ın 5 maç oynayacak diye Şener'e 1 milyon euro vermektense, Ümit Milli Takım sağ beki Murat Sağlam'ı Fenerbahçe yerine alması gerektiğini söylüyordum. Çünkü hem Mariano, hem Linnes var. Ayrıca 3. yedeğe 30 yaşındaki Şener'i almak mantıklı değil zira ileri gitmeyecek bir oyuncu. Buna karşın Adem 32 yaşındaki bir oyuncuya gayet enerjik ve istekliydi. Ligimizde yerli forvet sıkıntısının da çekildiğini düşünürsek geçiş hamlesi olarak oldukça faydalı oldu. Üstelik Şener gibi 1 milyon euro civarı da almıyor 350 bin euro gibi çok düşük bir ücrete oynuyor. Geçen yıl Muğdat'ın yapamadığını yaptı diyebiliriz kısaca.

Öte yandan aslında yine Babel de sırtı dönük, pivot oyunu iyi oynayan ve bu yaşından sonra yine kanat değil santrfor oynaması gereken bir adam.

Babel satılamazsa Falcao'nun yedeği olarak kalmaya devam eder. Adem de aynı şekilde santrfor yedeği olur. Babel satılırsa, Adem'den sonra ya sakatlık dönüşü Andone ya da geri dönerse Diagne Falcao'nun yedeği olacaktır. Şu an 1. santrfor 7 milyon euro alan Falcao var. Onu ya kazanacak ya göndereceksin. 3. santrfor olarak da sadece 350 bin euro alan Adem gayet beklentileri karşılıyor. 2. santrfor pozisyonunda ise 2.5 milyon euro civarında maaşı olan 3 isim var. Diagne - Babel - Andone. Bu devre arasında bu 3 isimden 2'siyle yolların ayrılması gerekiyor. 5 değil 3 santrfor yeterli, zira tek santrforlu sistemlerde devam edilecektir. Onyekuru ve Jesse transferi bunu gösteriyor.

ÖMER - SERİ 

Yukarıda, Nagatomo ile ilgili attığım tweet serisinde Ömer Bayram'ın da neden kanat değil merkez oynaması gerektiğini de yazmıştım. https://twitter.com/sinan_yilmazz/status/1203639127205437440

Bence Fatih Terim'in 2. yarı Galatasaray 11'i şöyle olmalı...

Savunma dörtlüsü; Mariano - Donk - Marcao - Saracchi... Burada performansına göre Linnes de oynayabilir. Şener - Linnes - Emre gibi git-geli olan bekler alternatif olur. Stoper alternatifleri de Semih - Ahmet ve Emin olacaktır.

Orta ikili iç sahada kolay rakiplere karşı Lemina - Seri şekilde olur. Rakip zorlu olduğunda veya deplasman oynadığında ise iki sert, top kapan orta saha ile Lemina - Ömer Bayram ikilisi ile orta saha merkezi daha sağlamlaştırılır.

Orta ikilinin önünde daha bir 10 numara kullanılacağını ve sistemin 4-2-3-1'e doğru kayacağını düşünüyorum. Bence Taylan'a forma vermeye devam eder ve Taylan'ın üstüne koyacağını düşünüyorum. Taylan'a alternatif olarak benzer tarzda skorer bir ofansif orta saha Emre Akbaba dönüyor. Belhanda satılacak diye tahmin ediyorum.

Sağ kanatta Feghouli ve sol kanatta Onyekuru ikilisi ile devam edilecek bence.

Eğer Belhanda - Babel gibi oyuncuların satışından iyi bir bonservis elde edilirse o zaman Donk yerine daha iyi bir stoper de düşünülebilir. Bunun duruma göre değerlendirileceğini tahmin ediyorum.

Bu kadro şampiyon olabilir mi? Gayet mümkün.

2 comments:

  1. ivansshatov.blogspot'tan Galatasaray analizi okumak... Özlemiştik. Elinize sağlık.

    ReplyDelete
  2. Merhaba, Saracchi-Onyekuru sol kanadı uyumsuz gözüküyor. Saracchi için söylenen hep üçlü defans sol beki olduğu, Monaconun da üçlü defans oynadığı için Onyekuru’yu değerlendiremediği söyleniyor. Bu ikisinin tercihini ben doğru bulmuyorum ama umarım yanılırım

    ReplyDelete